Eerste groep wandelaars uit DRV liep de Nationale Diabetes Challenge
Bewegen om levensstijl te veranderen
Afgelopen zaterdag hebben op initiatief van SMC de Bron 17 inwoners van De Ronde Venen, samen met 4.700 andere deelnemers, meegedaan aan de eindloop van de Nationale Diabetes Challenge in Den Haag. Twintig weken lang liepen zij twee keer per week, beginnend bij drie kilometer en uiteindelijk via vijf naar de tien kilometer per keer. Het is voor het eerst dat er een team uit De Ronde Venen deelneemt aan de challenge, een initiatief van oud-volleyballer Bas van der Goor.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat wandelen een positief effect heeft op de behandeling van diabetes. In sommige gevallen kunnen mensen met diabetes type 2 zelfs helemaal van hun medicijnen afkomen, alleen al door een gezondere leefstijl. Daarom heeft de Bas van de Goor Foundation de Nationale Diabetes Challenge in het leven geroepen. Jaarlijks brengt de NDC duizenden mensen met diabetes in beweging om zo hun kwaliteit van leven te verbeteren.
De organisatie in De Ronde Venen was in handen van Tessa Mossinkhoff van TM Diëtetiek en Paul Kunkeler van SMC de Bron. Behalve looptraining was er ook aandacht voor zaken als de juiste houding, voeding en mondzorg met diabetes.
“We zijn relatief laat in het seizoen bij dit initiatief betrokken geraakt en zijn erg verheugd dat het aantal deelnemers onze verwachtingen heeft overtroffen,” aldus Paul Kunkeler van SMC De Bron. Tessa Mossinkoff van TM Diëtetiek vult aan: “Bij de strijd tegen Diabetes 2 komt meer en meer aandacht voor het belang van een verandering van levensstijl. Voeding en beweging spelen daarbij een grote rol. Volgend jaar willen we de huisartsen en de praktijkondersteuners meer betrekken bij de Challenge.”
De Uithof
Diverse partijen uit De Ronde Venen, waaronder de gemeente, ondersteunden het initiatief en zo konden de deelnemers afgelopen zaterdag met busjes van Blauw Autoverhuur naar sportcentrum De Uithof in Den Haag, waar voor de 4.700 deelnemers de start en finish werd gehouden. Deelnemers hadden tevoren hun eigen afstand kunnen kiezen, hun challenge voor 3, 5, 10, 15 of 20 kilometer. De diverse wandelingen waren keurig uitgepijld en behalve dat er onderweg EHBO-posten langs de routes waren neergezet, waren er ook mobiele teams van het Rode Kruis op mountain bikes, die langs de route de deelnemers ondersteunden. Ook werden ambulances achter de hand gehouden. Voor zover bekend is de dag, op wat flinke regenbuien en wat blaren na, prima verlopen.
Alle 17 deelnemers uit De Ronde Venen kregen na afloop een medaille uitgereikt en na nog even een groepsfoto bij de finish te hebben gemaakt, kwam er een einde aan 20 weken wandelen.
Die periode is te kort om al te kunnen minderen met medicatie, maar een aantal deelnemers merkt wel al lagere suikerwaardes, en dat is een stimulans om door te gaan met wandelen.
Positief is bovendien dat unaniem alle deelnemers volgend jaar weer van de partij te willen zijn. Dan wordt de NDC gehouden in Tilburg, zo maakte de Bas van de Goor Foundation aan het eind van de dag bekend.
Tekst: Rob Isaacs